Aquest sistema de projecció CASSANDRA-REGICOR s’ha desenvolupat conjuntament amb el Departament de salut de la Generalitat de Catalunya com a projecte per a la definició d’objectius del Pla de salut i del Pla Director de Malalties de l’aparell Circulatori. Els autors del projecte CASSANDRA-REGICOR son investigadors biomèdics del IMIM de Barcelona que és un organisme públic dedicat a la recerca científica en el terreny de la Biomedicina y les Ciències de la Salut, y a la formació de professionals de la recerca i la medicina altament qualificats en aquestes àrees de coneixement. L’IMIM es una de les grans institucions que van conduir a la creació del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona -PRBB-, un projecte científic innovador dirigit a reunir un gran nombre d’investigadors biomèdics de tot el mon.
La producció científica generada per l’IMIM inclou unes 200 publicacions per any a revistes internacionals. Aquesta elevada producció científica col·loca l’IMIM entre les posicions de lideratge dels centres de recerca biomèdica espanyols. Actualment, una de les activitats destacades de l’IMIM s’ocupa de la recerca en malalties cardiovasculars epitomitzada en el consorci Unitat de Lípids y Epidemiologia Cardiovascular (ULEC), actualment composada pels Grups de Recerca en Genètica i Epidemiologia Cardiovascular i el de Risc Cardiovascular i Nutrició dirigits pel Dr. Jaume Marrugat, que ha publicat més de 250 contribucions científiques originals en revistes internacionals.
L’IMIM s’estructura en Programes de Recerca de naturalesa multidisciplinària, amb una composició mixt de Ciències Bàsiques, Epidemiologia i recerca clínica de diferents hospitals de Barcelona i Girona. La ULEC es va crear el 1992 i ha estat repetidament acreditada com un Grup de Recerca Avançada pel Govern de Catalunya des de 1996 (renovat cada 2 anys). Més de 350 articles originals publicats en revistes d’alt impacte internacional substancien la seva trajectòria científica.
A la ULEC un grup d’epidemiòlegs, bioquímics, cardiòlegs, metges internistes, biòlegs, neuròlegs, metges intensivistes, bioestadístis i cirurgians vasculars formen un equip sòlid en l’estudi de les malalties cardiovasculars. Aquest enfocament multidisciplinari proporciona una aproximació des de diferents perspectives (bioquímica, molecular, epidemiològica, clínica i genètica) que enriqueix l’estudi d’un procés eminentment multifactorial com son les malalties cardiovasculars.
Les línies de treball de la ULEC van dirigides actualment a l’epidemiologia descriptiva i clínica gracies a la monitoratge de la incidència de l’infart agut de miocardi i els factors de risc cardiovasculars associats en una àrea ben delimitada d’Espanya que va començar el 1988. La ULEC té una dilatada experiència en l’avaluació del risc cardiovascular, i ha fet contribucions substancials a l’adaptació i validació per a les característiques de la població espanyola de la funció de risc de Framingham basada en el seu nivell dels factors de risc cardiovascular. Aquesta adaptació forma part de d’un acord de col·laboració Hispano-Nord Americana amb els investigadors del Framingham Heart Study, que ha tingut com a conseqüència la calibració de la funció de Framingham pel seu us en població espanyola sota el nom de Framingham-REGICOR. Com a part d’aquest important projecte la funció calibrada ha estat validada en dues cohorts d’uns 5000 i 4000 participants seguits 5 i 10 anys, respectivament, que han mostrat que la funció adaptada prediu acuradament i amb precisió el risc coronari a 5 i 10 anys en les cohorts estudiades, respectivament.
Aquestes funcions adaptades, que s’han desenvolupat en una col·laboració de més de 10 anys de treball en equip entre investigadors del REGICOR del Framingham Heart Study,han estat oficialment adoptades per diverses comunitats autònomes espanyoles.
La ULEC ha fet importants contribucions sobre el paper del sexe, els factors genètics i les seves interaccions amb factors ambientals en el context de l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor).